Yucca's
Niet geschikt voor de weelderige jungletuin, maar des te meer voor de liefhebber van een exotische tuin met een meer Mediterrane of zelfs Mexicaanse sfeer.
Yucca's zijn bijzonder weinig eisende planten. Er zijn slechts 2 voorwaarden, waar echter ABSOLUUT aan moet worden voldaan nl. een zo ZONNIG mogelijke standplaats en zo DROOG mogelijke, goed afwaterende grond. Draineer desnoods de bodem door het aanbrengen van puin onderin het plantgat en meng de overige tuin grond met bv. grind, grof zand of perliet. Plant de plant liefst op een soort heuveltje, zodanig dat teveel aan regenwater rondom de plant snel weg kan. Het kan niet droog genoeg zijn. Yucca's zijn uitermate sterke planten; de meeste zijn ook bijzonder vorstbestendig, maar VOORKOM WORTELROT door 'natte voeten'!

Creëer dmv stukken steen, grind, zand een zo stoffig mogelijk sfeertje. Weelderig groen of een gazon past hier niet. Andere planten om mee te combineren: Opuntia's (winterharde schijfcactussen,bloeien prachtig!), Phormiums, Albizia, Dasylirion,Arizonica cypres, Sedum -en Sempervivumsoorten, Kniphophia, Agaves (ook droog!) en desnoods een enkele palmsoort.

 


 

 

Yucca baccata

jonge planten € 6,50

 

Yucca brevifolia (Yoshua Tree)

Voor velen de woestijnplant bij uitstek. Deze yucca kan op den duur boomvormige proporties aannemen. In zijn gebied van herkomst, de Mojave woestijn in Zuid - Californië (VS.) kan hij wel 9 meter hoog worden!Hij heeft lange opgaande zijarmen met op de bovenste gedeelten grijzige, smalle bladeren, die een scherpe punt hebben. Aan het einde van iedere tak ontwikkelen zich groenig witte bloemen. Hij houdt van de droogste en zonnigste plek die je hem maar geven kunt! Normaal kan de Yoshua Tree zo'n 15 gr. vorst verdragen. Met nog meer kou is wat winterdek aan te bevelen. Afkomstig van zaad op een bestand op de meest noordoostelijke vindplaats van de Yoshua Trees in Nevada is echter ook een beperkte hoeveelheid planten leverbaar. Ter plaatse hebben deze planten daar probleemloos een aantal malen zo'n 30 gr. vorst doorstaan. Uitgeplant in Michigan (zeer noordelijk gelegen tegen de Canadese grens) blijken de planten ook daar de zeer strenge winters prima te doorstaan. In ieder geval zeer veelbelovend!
 

 

Yucca carnerosana

stam 30 cm € 90,-
stam70 cm € 135,-

 

Yucca elata (Soaptree)

Ook deze soort is goed bestand tegen langdurige droogte. Hij komt uit de hooggelegen woestijnen van Noord-Mexico en het zuidwesten van de VS. de Soap Tree groeit rechtop tot een hoogte van 3.5 meter en heeft zeer smalle, lichte bladeren met vlezige, witte randen. Laat in het voorjaar krijgt hij indrukwekkende bloeistengels, die zo'n 1.8 meter boven het uitdrogende loof staan. De witte bloeiwijzen bestaan uit brede, geurige bloemen. Wat winterhardheid betreft bestaat met deze yucca nog niet veel ervaring, maar met temperaturen van 18 tot 23 gr. onder nul op de plaats van herkomst lijkt deze soort prima geschikt voor ons klimaat.
jonge planten € 7,50

 

 

 Yucca faxoniana x glauca

Dit is een zeldzame hybride d.w.z. een kruising van twee verschillende planten binnen dezelfde soort. De winterhardheid is prima, maar verder is van deze kruising nog weinig bekend.

jonge planten € 6,50


 


 Yucca filamentosa:


Dit is de populairste bekende soort met in de zomer crèmewitte bloemen op stelen, die 1 tot 2 meter hoog kunnen worden. De variëteit "Variegata" heeft blad met gele strepen. Y. "Bright Edge" heeft gele bladranden.
vanaf € 6,50 Yucca flaccida:


De soort lijkt op Y. filamentosa, maar het blad is slapper en buigt aan de toppen door. De bloeiwijzen zijn wat sierlijker met zijtakken, die vrijwel horizontaal staan.

 


Yucca glauca:


Een wat kleiner blijvende, maar zeer exotische soort, met smalle blauwgrijze, witgerande bladeren. Heeft smalle bloeiwijzen met groenachtig-witte bloemen.
jonge planten, 20 cm € 12,50

 


Yucca gloriosa:


Heeft stevige, grijsgroene bladeren die 75 cm lang kunnen worden. Wanneer het onderste, wat minder mooi geworden blad wordt verwijderd, ontstaat er op den duur een stam (of meerdere stammen), zodat hij wat op een palm gaat lijken. Deze Yucca produceert bloeiwijzen met crème tot roze klokjes in de nazomer en kan meer dan 2 meter hoog worden. Bij langdurige strenge vorst voor de zekerheid wat winterbescherming geven.
€ 19,50


 Yucca gloriosa "Variegata"


Deze fantastisch mooie bonte Yucca is afkomstig uit het J.C. Raulston Arboretum in de V.S. Hij maakt na verloop van jaren een dikke stam en kan uiteindelijk zo'n kleine 1.5 meter hoog worden. Het stevige blauwgroene blad wordt omzoomd door een gouden rand, die later wat meer crème-kleurig wordt. Een prachtplant voor de "droge hoek" in de tuin!
€ 19,50

  Yucca linearis


momenteel uitverkocht

 

 

 

Yucca rigida

jonge planten € 6,50


Yucca rostrata

Een van de mooiste Yuccasoorten voor de exotische tuin. Prachtige straalsgewijze bladvorming van strakke puntige bladeren vanuit opgaande stammen. De plant is winterhard, maar van belang is, dat het verdorde afhangende blad niet wordt verwijderd, omdat de plant zichzelf op die manier tegen de kou beschermt. Bij langdurige strenge vorst kan enige hulp d.m.v. het aanbrengen van wat extra winterdek natuurlijk geen kwaad.
 
stam 130-140 cm € 230,- (totale hoogte 170 cm)

 


 

 Yucca schotti  (Mountain Yucca)

Deze Yucca, die zijn naam dankt aan een 19de eeuwse Amerikaanse legerofficier en botanist genaamd kapitein Schott, is een zeer exotische tot kleine boom uitgroeiende soort. Hij is afkomstig uit de bergen van Zuidwest Arizona, waar het regelmatig koud en vochtig kan zijn. De zwaardvormige bladeren wijzen rondom alle richtingen uit wat de plant een zeer decoratieve uitstraling geeft. De winterhardheid is vergelijkbaar met die van de Y. gloriosa.
€ 8,50

 

 


 Yucca thompsoniana
 

80 cm (totale hoogte) € 150,-   uitverkocht
110 cm (totale hoogte) € 170,-  uitverkocht

 

 Yucca torreyi

jonge planten € 6,50

Yucca treculeana

jonge planten € 7,50
80 cm (totale hoogte) € 90,-


  KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933

E-mail: info@exoterra.nl